Prova på Vinyasa Yoga för nybörjare

Vinyasa Yoga – Flow eller Flödesyoga

vinyasa för nybörjare

Vinyasa är en modern tappning av traditionell Hatha yoga. Den fokuserar på att gruppera yoga positionerna, elller asanas på ett sånt sätt att det gör det möjligt för yoga utövaren att röra sig från en position till en annan fortlöpande utan att stanna. Det är därför det ofta kallas flowyoga eller flödesyoga. Ett bra exempel på en populär flödessekvens skulle vara en av de många solhälsningarna, som kallas så för att de flesta som utövar dem gör det när de stiger ur sängen varje morgon.

Vinyasa betyder “att placera på ett särskilt sätt”, det vill säga, skapa en sekvens av positioner. Det kan också betyda “andnings-synkroniserad rörelse”, vilket refererar till asanas som utförs i samband med inandnings- och utandningsmönster, och positionerna som hålls under ett visst antal andetag.

Vinyasa använder positioner och andningsarbete, men lite meditation jämfört med Hatha eller Kundalini yoga. Men positionerna är enkla nog att lätt utföras av människor i alla åldrar och förmågor. Den har mild påverkan och den flödande rörelsen stärker rörlighet, styrka och uthållighet.

Vinyasa är ett bra val för såväl nybörjare som avancerade elever eftersom de kontinuerliga rörelserna betyder att du inte har så mycket tid att bli uttråkad på. Sekvensen av rörelse sägs också stärka immunförsvaret och förbättra cirkulation och matsmältning. Det kommer definitivt ge dig starka bål och ryggmuskler. Dessutom kommer det att bränna fler kalorier, en bra bonus om du är intresserad av att gå ner i vikt.

Andningsarbetet i Vinyasa är också fördelaktigt för personer med allergier, asthma, eller olika andningsbesvär. Det har också hjälpt mot sömnapné, och för att förbättra sömnkvalitet på natten.

När det gäller fördelar för sinnet så kräver det fokus och koncentration och kan lindra stress och förbättra humöret. Liksom med all träning så kommer det att höja din energi nivå. Många äldre människor rapporterar att vinyasa hjälper dem att känna sig mindre socialt isolerade eftersom yogastudios är vänliga och välkomnande, och de behöver inte känna sig “för gamla för yoga” jämfört med exempelvis Bikram studios.

Om du redan gör Hatha, men vill utöka din utövning och/eller variera den, så kan vinyasa vara just den typ av yoga du söker. Om du vill börja utöva yoga så är det en enkel, milt påverkande träning som kommer att få dig att se och känna dig fantastisk om du utför den regelbundet.


I den här kursen kan du prova på ett kort vinyasa-yoga pass lämpligt för nybörjare, för dig som vill prova på eller komma igång med någon form av träning. Du får vägledning av en professionell yogainstruktör. Videon är på engelska med svensk textning.

Next article

Att sätta och uppnå dina mål